Трявна - официален туристически и бизнес портал
Новини от Трявна
Мартин Дамянов с бронзов медал
01.06.2021
Мартин Дамянов с бронзов медал

На 30 май 2021 г. се проведе първият детски шахматен турнир по ускорен шах „Ден на детето в Казанлък", в който взеха участие 44 млади шахматисти от цяла България.

Представител на Шахматен клуб „Трявна-2001“ бе Мартин Дамянов, състезаващ се в групата „момчета до 14 години“. В първите кръгове играта му не се получаваше и това постави нашия състезател под голямо напрежение. Обаче в заключителната фаза на състезанието Мартин се концентрира и съумя да спечели 1,5 точки от последните 2 партии, с много ценна победа срещу един от преките си конкуренти. Така напълно заслужено, в едно толкова силно национално състезание, успя да се качи на почетната стълбичка в своята група.

През тази година Мартин се превърна в основен състезател на нашия клуб. Впечатление правят силните му представяния в Горна Оряховица и в „Слънцата на Трявна“.

 

Ден преди детския турнир треньорът на Мартин, Петър Христов, както и другият наш представител, Ивайло Белев, взеха участие в XV Открит турнир по ускорен шахмат Ловеч 2021. Турнирът се проведе в 7 кръга по Швейцарската система, с контрола на игра 15 мин. + 5 сек. на ход. В състезанието се включиха 46 шахматисти, сред които трима гросмайстори, двама международни майстори, един международен майстор за жени и един ФИДЕ майстор.

След целодневните оспорвани битки едноличен победител с 6 точки излезе руският гросмайстор Вячеслав Тиличеев. Втори стана гросмайстор Крум Георгиев, а трети – гросмайстор Радослав Димитров.

Петър тръгна колебливо, но направи много силен завършек и събра 4,5 точки, които го поставиха на 13-то място – на косъм от наградите.

Ивайло стартира изключително добре, като жребият дори му отреди да играе срещу победителя в турнира. Във втората половина обаче нещата тръгнаха рязко надолу и се постара да загуби редица спечелени позиции. В крайна сметка с 3 точки се нареди на 25-то място. Това нямаше толкова голямо значение, защото си тръгна с най-голямата шахматна победа в живота си – за пръв път надигра международен майстор!

Шахматният сезон е в разгара си и скоро предстоят нови вълнуващи участия в престижни турнири.

 

ШК „Трявна-2001“

Мартин Дамянов с бронзов медалМартин Дамянов с бронзов медал

06.06.2021
02.06.2021
02.06.2021

  Архив на новините
 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |