Трявна - официален туристически и бизнес портал
Новини от Трявна
Споделен опит на човек преминал през COVID-19
16.11.2020
Споделен опит на човек преминал през COVID-19

Така.

И аз да се изкажа за модерния вирус като един от преживелите го.

Започвам с това че бях, и съм умерен скептик по темата "Ковид пандемия". Въпреки че изкарах болестта тежко /не стигнах до болница/ и според всички предвиждания на "Протокола". Не знам и не ме интересува особено, това дали е вирус, бактерия, гъбичка, паразит, няколко от изброените, или последица от враснал нокът. Това следва да интересува медиците и фармацията. Интересува ме кое работи ефективно срещу заболяването.

 

Първо. Ако тая тема наистина ви интересува /препоръчвам да ви интересува, ако още не е/, вече има достатъчно реална медицинска статистика на тема какви са симптомите, как протича заболяването и с какви медикаменти се третира. Въведените вече лечебни практики са достатъчно ефективни и спасяват животи, АКО се спазват своевременно от пациентите. Няма какво да кажа повече от това което биха ви казали медиците.

 

Второ. Ако усетите някои от симптомите, търсете личния си лекар по телефона, месинджъра, мейла или с каквото там разполагате. Тъй като той в момента със сигурност е претоварен с работа, изобщо не е препоръчително нито за вашето, нито за неговото здраве да се срещате лично и да си обменяте микроскопични домашни любимци, па дори и да не са от най-модерните. Достатъчно е да му кажете симптомте, да му отговорите на въпросите, той ще ви каже какво да правите, направете го без много да му мислите и много да спестявате.

 

Трето. Във всички случаи при първи симптоми е добре да започнете да приемате лекарство за разреждане на кръвта. Ковид болестта убива най-често чрез тромби от сгъстяване на кръвта. Навременният прием на кръворазреждащ медикамент намалява драстично този най-опасен ефект от болестта.

 

Четвърто. Добре е да имате уред за мерене на сатурация на кръвта. Намерих си такъв през нета за 35 лв. и го получих с куриер. Някои модерни часовници имат такава вградена функция. Сатурацията пада опасно при развитие на пневмония. Пневмонията не винаги се усеща със симптоми, но меренето на сатурация не лъже. Това което знам аз е, че ако сатурацията падне под 90 /максимумът е 99/, пациентът трябва да потърси болнична помощ. При температура, или суха гръдна кашлица, или странни усещания в гърдите, започвайте да мерите сатурацията няколко пъти на ден. Пневмонията е другата най-честа причина за смърт при Ковид, като често се комбинира с първата. При констатиране на пневмония /по симптоми, чрез мерене на сатурация или по друг начин, вкл. и чрез лекарски преглед/ знам че е разумно да се стартира с антибиотик, който да ограничи развитието й. Много хора избягват антибиотици, аз съм сред тях. В случая обаче реших да не предприемам риск и ползвах антибиотик, той пресече пневмонията буквално за ден.

 

Пето. Консумирането на медийна информация, особено от телевизиите, на темата Ковид, благоприятства много развитието на болестта и риска да я изкарате тежко. Тия дето управляват медиите или са тотално неадекватни хора, или някой им плаща много големи пари да се правят на луди и да инжектират никому ненужно напрежение в цялото общество. Това напрежение има ефект обратен на плацебото, от всички тия внушения много от хората стават много по-склонни към разболяване, отколкото ако си карат живота без тая излишна информация. Колко са болните днес, колко са оздравели и колко починали, не ви интересува реално. Интересува ви единствено вие как се чувствате и как се чувстват близките ви. Следете това, реагирайте на това, другото не само че не е важно, но е и вредно за хората без изработен психологически филтър за прецеждане на информацията. Повечето хора нямат такъв. Медиите правят твърде много в посоката да всяват паника, и почти нищо в посоката да облъчват населението със знания какви са симптомите, как те се проявяват в различните им вариации и какво следва задължително да се прави. Считам че вършат престъпление, всявайки паника, и същевременно не давайки наистина нужна за хората информация, която така или иначе съществува и дава ефект.

 

Шесто. Лично мнение. Така или иначе всеки ще мине през тази зараза, някои ще я изкарат леко /повечето/, други тежко, трети ще си отидат от нея. Голямата истерия по предпазването от заразата само отлага неизбежното за всеки от нас. Виждам смисъл само в това да се носят маски и да се избягват лични контакти когато вече сте болни, или сте оздравели съвсем наскоро. Тогава наистина правите нещо смислено по ограничаването на разпространението на вируса /ако е вирус/, като пазите другите от себе си, защото сте заразоносител. Но и това не би следвало да се абсолютизира, защото всеки така или иначе все някак ще се зарази, рано или късно.

 

ИЗВОДИ: "Каквото за цяло село, такова и за гол Хасан". "Като заиграе мечката в комшиите, чакай я и в твоя двор".

 

Бъдете здрави!

Адв. Пламен Кирилов10.11.2020
05.11.2020
01.11.2020

  Архив на новините
 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |