Трявна - официален туристически и бизнес портал
Новини от Трявна
Традиции, пчелички, обич и още нещо...
11.02.2021
Традиции, пчелички, обич и още нещо...

Тази година, въпреки ситуацията, ние от ДГ „Калина“, група „Мечо Пух“, не пропуснахме да отбележим празника на пчеларя и пчеличките – „Св. Харалампий“. Съобразявайки се с противоепидимичните мерки празника бе проведен на открито. Децата с много ентусиазъм се подготвяха за него.

 Наши гости бяха доброволци от Испания, които ще работят с малчуганите по съвместен проект „Паралели“– много позитивни и креативни млади хора. Идеята на съвместните ни дейности е да потърсим прилики и разлики в традициите и обичаите на двата народа. И така чрез песни, танци и интересни разкази децата и младежите научиха нови факти за празника, труда на пчеларя и пчеличките и обичаите в двете страни. Нашите гости бяха подготвили подарък за всяко дете – крилца на пчеличка, както и декор на пчелар и кошер, на който си направихме забавни снимки влизайки в ролята на пчелар!

И няма как да не кажем за първопричината за нашия празник, за човека който събуди интереса на децата към пчеларството, към живота на пчеличките и плода от техния труд – големият ни приятел, любимият на всички дядо Евтим, пчелар от с. Бутово. Със своята сърцатост, любов към пчеличките и неуморен труд той година след година разпалваше интереса на малчуганите към труда на пчеларя и „неговите деца“. Благодарение на него малки и големи научихме много интересни и непознати (или позабравени) за нас факти за организацията на пчелния кошер и живота там. По разбираеми причини дядо Евтим не присъства на нашият празник, но той беше в сърцата ни! Песните, драматизациите, рисунките на децата бяха за него! А той, както винаги досега, беше подготвил сладка медена почерпка и вкусна питка за всички деца! И не само това – за всяко дете имаше и свитък със стихче за пчеличките!

Благодарим ти дядо Евтим!!! Благодарим ти за топлината и обичта, които носиш в твоето сърце, и които раздаваш с пълни шепи! Благодарим ти за любопитството и знанието, което разпали в главичките на нашите малчугани! И не се знае – някой ден, някой от тях може да тръгне по твоя път!

Ирина Чукова

Традиции, пчелички, обич и още нещо...Традиции, пчелички, обич и още нещо...Традиции, пчелички, обич и още нещо...Традиции, пчелички, обич и още нещо...Традиции, пчелички, обич и още нещо...Традиции, пчелички, обич и още нещо...

10.02.2021
05.02.2021

  Архив на новините
 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |