Трявна - официален туристически и бизнес портал
Новини от Трявна
Още един пример от далечното минало, който чертае посоки и бъдеще
11.10.2019
Още един пример от далечното минало, който чертае посоки и бъдеще

Още един пример от далечното минало, който чертае посоки и бъдеще. И днес. Няма да се впускам в анализи и изводи. Нека всеки сам осмисли прочетеното. А то не е малко. Достатъчно показателно и емблематично.


Историята, която ми разказа тревненецът Никола Бонев, един от бившите директори на „Изкуство“, е от времето, когато в Трявна се е заражда индустрията. Тя е една съвсем малка част от историята на знаковата фабрика „Св. Георги“ (1902 г.) и нейният първи директор – Илия Димитров, който е родом от Свищов. Състудент на големия финансист, дипломат и политик Атанас Буров, който и всъщност го „довежда“ в Трявна да ръководи фабриката. И, за да го заинтригува му дарява 10 % от акциите, като по този начин го ангажира с дейността на предприятието.


Илия Димитров е и човекът, който заминава за Англия, където по онова време правят най-добрите платове, за да купи станове за фабриката. Взема със себе си преводач и злато. След направения оглед, спазарява машините. Те са стоварени в Русе и докарани в Трявна с волски каруци. Англичаните правят шеф-монтажа. Пускат ги в действие. Но трябва и десенатор. Илия Димитров проучва кой е най-добрият в бранша. И го открива. Стефан Костов от Сливен. Отива там, кани го на обяд и му споделя, че много иска да приеме поканата му да работи във фабрика „Св. Георги“ в Трявна.


Ама аз съм доволен от сегашното си положение – отговаря майстор-десенаторът. - Добре съм, работя, получавам си заплатата, чувствам се удовлетворен“. Тогава Илия Димитров му казва: „Колко получаваш сега, не ме интересува. В Трявна ще получаваш тройната заплата на народен представител. Ще осигуря вагон да си пренесеш имуществото, ще наема къща под наем, ще ти плащам и наема“… А на такава оферта няма как да откажеш. Пристига Стефан Костов във фабриката. Облича мантата, слага ръкавелите и обикаля навсякъде. Вижда нещо, което вероятно не му харесва, но нищо не казва на работника, а вика майстора: „Тоз човек или трябва да го преместиш, или трябва да го научиш да работи тъй и тъй…“. И нещата тръгват. И то много добре. Отделно, на Гергьовден, фабриката дава безплатен банкет – ядене, пиене, червено вино, бира… В края на годината, всеки работник получава и „бонус“ - плат за него, децата, съпругата, бабата, дядото…

* * *
Толкова за миналото и паралелите с настоящето. А те са неизбежни. И безмилостни.

P.S. Снимката е от личната колекция на Павел Кирилов Енчев

 

Галина Иванова11.10.2019
10.10.2019
09.10.2019
09.10.2019
08.10.2019
07.10.2019


Вестник "Тревненска седмица" в pdf формат

  Архив на новините
 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |