Марина Гашпарова
Изобилие от различни по вкусови качества, технология на производство и бутилиране, но обединени от едно – българското. 22 изби вече са на изложение в Трявна, където участват в първото издание на „Фестивал на българските винени сортове. Пилотното провеждане на винения фест в Трявна бе официално открито на 28-ми парил.
С. Кръстева: „За мен е изключително удоволствие и привилегия да Ви приветствам по случай организирания за първи път „Фестивал на българските винени сортове“ в Трявна. Тук е мястото да кажа и кои са „виновниците“ това събитие да се случи. Това са „Ди вино“, които прегърнаха идеята. Няма да пропусна и човека, който преди три години сподели намеренията си за това събитие и неговото провеждане с нас. Ние я прегърнахме, а той се ангажира от името на Община Трявна да организира всичко. Това е моят заместник г-н Марин Маринов. Огромни благодарности и към партньорите ни. Няма да пропусна и всички Вас – участниците. Всички тези 22 изби, които се съгласиха да участват в нашия празник. Надявам се да имате възможността да опитате всички представени вина, защото те са доказали успеха си и съм убедена, че ще Ви харесат. Подготвили сме Ви поредица от събития, като се надявам да отпиете чаша хубаво вино и да се насладите на хубавата музика.“
Идейно и организационно в основата стои зам. кметът на община Трявна – Марин Маринов, който преди две седмици в интервю за в. „Тревненска седмица“ подчерта, че културно – историческата същност на града ни го превръща в идеалното място за провеждането на подобно събитие. В партньорство с „Ди вино“ събитието е факт и вече се радва на интерес от страна на ценителите на божествената напитка. „За нас е много голяма чест, че партнираме на Община Трявна. Аз изключително много се възхищавам на ентусиазма на г-н Маринов, който от 3-4 години се опитва да направи този фестивал. Първоначалната идея беше за 2020г., но заради пандемията отпадна. Особена тръпка е за нас от „Ди вино“. Ние, знаете, че правим почти всичко в София, където ни е доста по – лесно /трябва да призная/. Тук е предизвикателство. Сигурен съм,м че на Вас, всички участници – винари, това ще е едно много полезно събитие, защото ще се сренете с доста по – различни хора, които виждате по големите градове. Това са не по – малко страстни любители на виното, които също трябва да имат възможност да се докоснат до Вашите вина, които стават все по – добри в последните години. Продължавайте напред в същия дух. Българското вино е по – добро от всякога.“ – споделиха партньорите от „Ди вино“
Освен възможността за дегустация на изложените етикети, срещу билет за цял ден, посетителите на фестивала имат възможност да се насладят и на музикална програма. В първия ден от фестивала с чаша ароматно вино публиката се потопи в музикалните дълбини на поп и джаз звученето с изпълненията на Ралица и Светльо. Във втория ден на „Фестивала на българските винени сортове“ посетителите надградиха дегустацията с посещението на мастъркласове. Сортът „Гергана“ неговата загуба и възстановяване в годините бяха на фокус в първия от поредицата мастъркласове в рамките на фестивала. До края на мероприятието желаещите имат възможност да посетят мастъркласовете, предвидени в програмата, където могат да научат много за различните сортове, тяхното надграждане през годините, обема на производство и реколта и да се насладят на вкусовете им.
А повече за самото събитие ще може да прочетете на страниците на в. „Тревненска седмица“ – бр17/04.05.2023 г.
Източник: в-к „Тревненска седмица“
|
|