Трявна - официален туристически и бизнес портал
news
Новини от вестник "Тревненска седмица"
09.02.2009
Завръщане към корените. С духа и традициите на предците
От началото на годината, един тревненец с престижна професия, вече официално е жител на село Станчов хан. Промяната в местожителството не е никак случайна, а странното, на пръв поглед, решение, среща категоричната подкрепа на неговото семейство.
Вероятно, след време, цялата фамилия ще последва героичния му подвиг, но поне за сега, дотолкова са се сраснали с мисълта за селото, че едва ли се нуждаят от „легализация” на местожителството...
Но, дали единствено семейния бизнес стои в основата на това истинско предизвикателство към съвременния бит и нрави, или своеобразното завръщане към корените, е по-скоро израз на една по-дълбока душевност и нравственост? Ще потърсим отговорите на тези въпроси заедно с най-новия жител на Станчов хан – адвокат Николай Колев, неговата съпруга Величка и синовете му Дончо, Дилян и Цанко.
По официални данни, селото наброява 37 човека, но постоянните жители са около 15, на средна възраст около 65 години – споделя адвокат Колев. Според автора на книгата за историята на кметството - Кольо Прозорков, селото е създадено някъде около 1834 г. и носи името на първия си заселник Станчо Смилов. За да спаси семейството си от сигурна смърт през „чумавото време”, юначният българин събаря къщата си в с. Свирци и с материалите от нея построява не къща, а хан. Години по-късно, най-големият му син Митьо Станчоолу се задомява и построява втори хан в селото… По случайно стечение на обстоятелствата, преди две години хана на Станчоолу „възкръсва” за нов живот из под руините на забравата...
„Благодарение най-вече на съпругата ми Величка, успяхме да купим имота преди четири години – връща лентата назад адвокат Колев. -Спряхме се на една порутена къща в Станчов хан, която със задружни усилия и много труд, с помощта на приятели, успяхме да превърнем в свой истински дом. Веднага разбрахме, че това е нашата къща, защото човек усеща такива неща...”. С течение на времето се родила и идеята за селския туризъм, къщата за гости, респективно - за семейния бизнес. Така, преди две години, най-старата сграда в селото, бившият хан на Станчоолу отново отваря врати за многобройните туристи и гости, този път, като „Кольовата страноприемница”.
„Сградата е строена в периода 1873-1876 г., малко след построяването на църквата „Св. Пророк Илия” в Станчов хан през 1867 г. – споделя адвокат Колев. – Затова при реставрацията и обзавеждането на стаите, се постарахме да запазим духа на онази епоха”.
В хода на разговора, става ясно, че не само бизнеса тегли към селото Николай Колев и семейството му. Всъщност, честата „разходка” по работа до Станчов хан и обратно, както и носталгията по изконните български ценности и традиции, като че ли все повече накланяли везните в полза на селото, което твърде скоро заобичали като свое.
„Селската къща много страда за собствениците си, когато ги няма – твърди г-н Колев. – Тръгваш си, затваряш вратата и, като се върнеш след три дена – все едно виждаш един осиротял човек... Естествено, можеш да почувстваш всичко това, само ако и ти си й отдал цялата си любов”.
Николай съвсем чистосърдечно признава, че своеобразното завръщане назад към корените, не е въпрос на модни тенденции, а един опит за духовно прераждане, който по неповторим начин докосва сърцето и мислите.
„В най-скоро време, човечеството ще почувства огромната тежест, която от години трупа на плещите си – стрес, апатия, деградирала душевност, тотален разпад на етични норми и ценостти, които, може би, са запазени в най-автентичния си вид именно в българското село” – казва адвокат Колев. И не случайно, гостите на „Кольовата страноприемница” често споделят, че идват тук, за да се заредят с енергия, за да преборят забързаното ежедневие.
„Истината е, че градският живот отнема много на човека – категоричен е Николай, - но той е длъжен да намери начин да възстанови баланса”. За семейство Колеви това не е проблем, най-малкото, защото те вече са открили своя „перпетуум мобиле” в лицето на стария хан на Станчоолу. По-важното е, че освен енергия за бизнес, всички влагат душа и сърце и буквално живеят с проблемите на селото, които, както се оказва, никак не са малко.
Семейството още помни тежката зима на 2007 г., когато останали блокирани в снега с дни. По думите на адвокат Колев, снегопочистването е един от най-сериозните проблеми на селото. Не по-малко фрапираща е липсата на мобилна връзка и достъп до интернет в района. От време на време има и рязко спиране на тока или спад в напрежението, но и с това се свиква, макар и не много бързо и лесно.
„Станчов хан е едно от малкото тревненски села, което има и храм, и читалище, и училище – коментира адвокат Колев. – За съжаление, храмът е заключен, читалище „Белновръх” – също, а училището скоро ще се превърне в хотел… Колкото до снабдяването с хранителни продукти, „разчитаме” на единствения магазин в селото, който работи на повикване. За радост, може би Станчов хан е единственото село в общината, което, поне за сега, няма проблеми с водата, но водопреносната мрежа е от 1938 г. и буквално плаче за ремонт, липсва и канализация. По думите на Николай и Дончо, липсата на указателни табели за махалите в Станчовханско, често причинява главоболия на туристи и гости, а малкото пътни знаци „в наличност”, в повечето случаи съдържали невярна информация. За малкия Дилян най-големи грижи създават бездомните кучета, които често го преследвали по време на разходката с колелото. Въпреки това, обаче с въодушевление обяснява, че на село е толкова хубаво, че често не му се прибира в Трявна...
Но един от най-сериозните проблеми, определено, е безразборната сеч в района – категорични са бащата и синът. Освен това, покрай дърводобива, в селото прииждат сезонни работници от ромски произход, които живеят при нечовешки условия в пълна мизерия, в рязък контраст с иначе приветливите и спретнати жители на селото. Нелицеприятна гледка са и нерегламентираните сметища.
И колкото и зловещо да звучи - дори тъжната гледка на оглозганите от крадците скелети на къщите в призрачните селца и махали в района, като че ли отдавна вече не стряска никого.
Наред с проблемите, семейство Колеви има и доста идеи, които да възкресят някогашния дух на селото с надеждата, че ще успеят да привлекат и други инвеститори за каузата. Така например, през май в люляковата „горичка” край с. Власатили е запланувана поетична вечер. А в началото на лятото с помощта на сина си Дончо, който преди пет години завършва дърворезба в Художественото училище, а в момента следва право и археология във ВТУ, Николай Колев ще организира пленер за художествена обработка на дърво. За Илинден – храмовия празник на църквата в Станчов хан, е заплануван национален конкурс на ковачите и майсторите на старинно оръжие.
„Тъй като цялото ми семейство членува в НД „Традиция”, имаме идея да възстановим и фолклорния събор, който се е провеждал ежегодно на на вр. Белновръх - каза още адвокат Колев. - Ще се опитаме да го съчетаем с „Хайдушкото сборище” на НД „Традиция”. Надяваме се, след време да успеем да организираме и камерен концерт в „Сухата пещера”, както и още доста неща, но поне засега това е идеята. Имаме намерение да учредим и две неправителствени организации за икономическо и културно възраждане на района и за защита на природата. И, ако успеем да реализираме всичко това, догодина ще предложим на общината да включи проявите в културния календар за следващата година. Искрено се надявам Администрацията да изработи ясна стратегия за развитие на селските райони, защото колкото и остро да звучи - общината не започва и не свършва с град Трявна”...
* * *
Това е историята. Историята на една стара селска къща, на един родолюбив българин и неговото патриархално семейство, което живее с духа и традициите на славните ни предци…
Не знам дали зейналите очи на полусрутените селски къщи ще прогледнат отново. Не знам дали ще имат съдбата на хана на Станчоолу. Не знам и дали това не е историята на почти всяко българско село. Но със сигурност знам, че никога не е късно да се завърнеш към началата и корените.
Галина ИВАНОВА
На снимката: семейство Колеви на рождения ден на големия син Дончо


 
09.02.2009
09.02.2009
09.02.2009
09.02.2009
09.02.2009
09.02.2009
09.02.2009
09.02.2009
09.02.2009
09.02.2009
  Архив на "Тревненска Седмица"  
Очакваме Вашите мнения и коментари на адрес: trsedmica@unicsbg.net

От тук можете да изтеглите "Тревненска седмица" в pdf формат

 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |