Трявна - официален туристически и бизнес портал
news
Новини от вестник "Тревненска седмица"
02.03.2010
Възстановяват едно от най-големите светски събития на Трявна - „Битовата вечер” на „Хижата”
Навремето тревненци знаели как да се веселят, въпреки грижите за делника. Нещо повече, умеели да празнуват заедно, с „открито сърце и душа”. Дали, защото ежедневието не било обременено с ангажиментите и екстрите на модерния свят, или защото някогашните тревненци били по-близо до традициите и корените от нас, кой знае... Хубавото е, че една от тях - т.н. „Битова вечер” е на път да бъде възобновена, а заедно с нея и любовта към родното огнище и българщината. Всъщност, традиционния някога „Богоявленски бал” бил истинско събитие за града.
Години по-късно екипът от млади и предприемчиви хора на „Даника 13” ЕООД възражда традицията, вдъхновена от родния фолклор, макар и не на обичайната дата, но затова пък - на обичайното място - днешния комплекс „Бръшлян”. „Балът на годината” или т.н. „Битова вечер” с национални костюми ще се проведе на 5 март и ще бъде съпътствана от богата фолклорна програма, тревненско меню, много игри, викторини и приятни изненади... Така е днес. А как е било някога - научаваме от Петя Семерджиева, която заедно със съпруга си е сред редовните участници в Богоявленските балове.
„Моите спомени за едно от най-големите светски събития в Трявна датират от 1963 г., когато беше построен туристически дом „Бръшлян” - споделя г-жа Семерджиева. - По онова време имаше активно туристическо дружество и се взе решение да бъде възстановена една много стара тревненска традиция - Богоявленския бал с национални костюми. От разказите на майка ми знам, че до полунощ на бала са имали право да присъстват само участници в народни носии, а след това са пускали и „цивилни”. Другият бал, който се провеждаше в Трявна бе за Сирни заговезни, където всички участници се маскираха като различни герои и той бе известен в града, като Големия маскен бал. Пак от спомените на майка ми знам, че имало изключително оригинални костюми и, че някои тревненци ходели дори до в театъра в Търново да си наемат от там. Колкото до Богоявленските балове, освен веселието, те са имали за цел да съхранят българския дух. В тях са участвали цели семейства, облечени в национални костюми. Колкото до тревненската носия, то тя не е от най-богатите, но е оригинална, стилна, красива. Запазила съм снимка от младите години на баща ми, от която е видно, че естествено допълнение към всяка носия е минимум един наниз жълтици, а на хората са се „тръскали” и по три реда жълтици. Тревненката не случайно е наречена от Славейков „Фудул тревненка”. Що се отнася до първия Богоявленски бал, който помня, то той се проведе през 1972 г., а по-късно т.н. „Битова вечер” започна да се провежда през година.
- А какво си спомняте оттогава?
- Туристически дом „Бръшлян” беше центъра на туристическата дейност в Трявна, която по онова време беше много силно развита, заради липсата на телевизионни и други забавления, а разходките сред природата бяха се превърнали в традиция. Един от големите водачи на групите бе покойния Кънчо Пенчев, както и покойния Кольо Цанев, който по онова време беше председател на туристическото дружество, което беше и организатор на Богоявленския бал. Събитието се радваше на голяма посещаемост, включително и от съседни градове. Заведението в туристическия дом беше обзаведено в битов стил, имаше и битов оркестър, а единственото изискване към желаещите да участват в бала бе да са облечени в национални костюми. Активните туристи бяха основното ядро на Богоявленския бал, по време на който, освен задължителното надиграване и конкурсите за най-хубав костюм, се провеждаха и състезания за най-тревненска софра. Хората носеха собственоръчно приготвени - баница, кавърма или боб със свинско в гърне, праз лук, суджук и т.н. Имаше и награди за най-млад и най-възрастен участник на бала. Всички се веселяхме, а това беше един от най-забележителните поводи за веселие. Хората очакваха с нетърпение този бал. А е имало и случаи, в които сме и осъмвали. Спомням си на един от тези балове, отидохме вечерта - времето беше приятно, сухо, а на сутринта - земята беше побеляла.
- Кога замря тази традиция?
- Когато туристическото дружество вече не беше в пълно владение на хижа „Бръшлян”.
- А кой беше по-атрактивен от двата големи бала, навярно маскения за Заговезни?
- Е, разбира се. Тази година като излязох на Заговезни вечерта - градът тих и пуст... А някога, по това време, улиците преливаха от народ с маски и костюми, цареше невероятно оживление. Всъщност, традициите винаги търпят развитие, но поне някои основни, ако успеем да съхраним - е добре...
Галина ИВАНОВА
Б.А. Снимките са от Личния архив на сем. Семерджиеви


 
02.03.2010
02.03.2010
02.03.2010
02.03.2010
02.03.2010
02.03.2010
02.03.2010
02.03.2010
02.03.2010
02.03.2010
  Архив на "Тревненска Седмица"  
Очакваме Вашите мнения и коментари на адрес: trsedmica@unicsbg.net

От тук можете да изтеглите "Тревненска седмица" в pdf формат

 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |