Трявна - официален туристически и бизнес портал
news
Новини от вестник "Тревненска седмица"
20.04.2010
Йонка Панова: „Гордея се, че съм тревненка!”
Наскоро Областният съвет на БЧК инициира кампания за набирането на средства за лечението на 21-годишния Илиан Панов, който вече близо шест месеца е в състояние на „будна кома”. Дарителската сметка е към фонд „Милосърдие” на червенокръстката организация, а необходимите средства в размер на 50 000 евро са за скъпоструващи медикаменти и рехабилитация на Илиан в чужбина. От 19 януари той се лекува в Габровската болница, а край леглото му неизменно бди неговата майка Йонка Панова.
От 29 март обаче, семейството на Илиан вече заплаща престоя му в болница, тъй като въпреки доброто отношение, разбирането, грижите и усилията на лекарите от МБАЛ „Д-р Тота Венкова”, клинични пътеки за лечението на коматозно болни в България няма. Жестоката истина е, че здравните власти - Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса заплащат лечението на пациенти в „будна кома”, само докато имат нужда от медицински грижи в реанимация. Оттам-нататък, държавата абдикира от „проблема” и живота на тези болни се крепи единствено на обичта на техните близки. Така от края на март, семейството на Илиан вече трябва да плаща по 25 лв. на ден само за престоя в болницата, а като към тях прибавим и средствата, необходими за лекарства, памперси, храна, за жената, която, при нужда отменя майката в грижите за детето й, се събират около 2500 лв. на месец.
Хубавата новина е, че от известно време Илиан проявява реакции, които не са характерни за коматозно болните - движи очи, плаче, усмихва се, което дава надежда на неговите близки, че той ще успее да се събуди и възстанови.
„Има моменти, когато много добре общува с очи - сподели по телефона Йонка Панова. - И, когато усети близък човек - се усмихва. Посреща те, следи те, изпраща те с поглед. В момента продължаваме да се учим да гълтаме. Така че, има надежда...”.
Илиан се лекува с „Центрофеноксин», който вече не се произвежда в България. Лекарството се доставя от Америка и поне за сега, семейството му е успяло да набави необходимото количество от медикамента, което ще стигне до септември.
«Продължаваме лечението по схемата на д-р Христина Попова от Варна, която, както споделих при предишни наши разговори, има 7 събудени случая в практиката си» - уточни още г-жа Панова. В момента за Илиан се грижи невролога д-р Влаев от габровската болница, а също така и рехабилитатор. «Хората идват по три пъти на ден - сподели още тя, - и правят всичко възможно, за да не го оставят в това състояние. Чакаме и професор от София. Предстоят му нови изследвания - скенери, ядрено-магнитен резонанс и т.н., за да видим как се развиват нещата».
Към момента обаче, с огорчение споделя г-жа Панова, липсва каквато и да било реакция от страна на държавата, въпреки че случаят на Илиан, който, за съжаление, не е единствен в България, придоби национална популярност.
»Едва ли не искаме нещо невъзможно от държавата» - с мъка в гласа признава майката, която превърна битката за живота на сина си в кауза за инициирането на държавна политика за лечението на коматозно болните у нас. В момента обаче, нейният апел за помощ отново е насочен към хората с молба да подпомогнат дарителската кампания за лечението на Илиан в чужбина. А силната подкрепа и съпричастност, която семейството получава, надминава и най-смелите й очаквания. Затова Йонка Панова е благодарна на всички, които подкрепят каузата на живота й и на финала на нашия разговор споделя: „Гордея се, че съм тревненка, заради цялата съпричастност, уважение и разбиране на града, в който съм родена”.
Галина ИВАНОВА


 
20.04.2010
20.04.2010
20.04.2010
20.04.2010
20.04.2010
20.04.2010
20.04.2010
20.04.2010
20.04.2010
20.04.2010
  Архив на "Тревненска Седмица"  
Очакваме Вашите мнения и коментари на адрес: trsedmica@unicsbg.net

От тук можете да изтеглите "Тревненска седмица" в pdf формат

 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |