Трявна - официален туристически и бизнес портал
news
Новини от вестник "Тревненска седмица"
13.06.2011
Надеждата умира последна
На 8 юни посетих дома на семейство Панови по повод 23-рожден ден на техния син Илиан, който от близо година е в състояние след будна кома. Заварих го малко понапълнял, което не можеше да не ме радва, но дали осъзнаваше смисъла на случващото се или все още беше затворен зад решетките на неговия непознат свят, не успях да разбера. Надявам се, че все някога ще ни разкаже какво е отвъд и защо не - още догодина да празнува един по-различен рожден ден. Пожелавам му го от сърце - на Ильо и на неговите родители и близки, които неизменно са до него. Оказва се, обаче че пътят, който предстои да бъде извървян е все още дълъг и труден, защото майчината обич, човешкото състрадание и благотворителност са единствената опора на надеждата, когато я няма държавата. А надеждата наистина умира последна, както споделя Йонка, майката на Илиан, от която научавам последните „новини” около състоянието на сина й, хода на дарителските кампании и естествено – възможностите за по нататъшното му лечение.
- Г-жо Панова, на какъв етап е лечението на Илиан в момента?
- След интензивната рехабилитация, която не беше правилна за неговото състояние, се върнахме в началото и започнахме релаксиращ масаж. Благодарение на него и на медикаментозното лечение Илиан започна да отпуска крайниците си и спазмите вече не са толкова силни, защото те са изтощителни за него. Разбира се, лечението му изисква много средства най-вече за рехабилитация, техники на лечение, не толкова медикаментозно, колкото тази ерготерапия, чрез която привикваш към ежедневните занимания – учиш се да дъвчеш, да гълташ, да произнасяш звуци... Е, ние още не сме стигнали до звуците.
- И все пак, забелязвате ли някакъв напредък в състоянието му?
- За нас напредъка е, че се научи да яде през устата и е видимо понапълнял. Всичко разбира, изразява емоции, но много бавно. Ако например му кажеш да си вдигне ръката, ако поиска ще го направи, но след 5-10 минути, защото иначе си е с характер.
- А как върви дарителската кампания?
- Що се отнася до тези кампании, никой сам не е успял да направи нещо. Всичко е дело на дарителството. В кампанията за Дарко, например, всички футболисти се обединиха, събраха се много пари и той замина за Германия, където много му помогнаха. А рехабилитацията в немската клиника няма нищо общо с това, което правим тук. До сега Илиан не беше на етап, в който можеше да замине за лечение в чужбина, защото осъзнатите реакции при него се появиха едва сега. Първите им прояви започнаха още на шестия месец след изпадането му в кома. А от 29 април м.г. на база на редица изследвания известният специалист в областта на неврологията и невропсихологията проф. Радослав Райчев констатира, че Илиан вече не е в състояние на будна кома. Лекарството, което взема е за аутисти. То му помага да излезе от неговия свят и да се върне към живота. Това ни е и задачата – постоянно да го провокираме, за да го върнем при нас...
Колкото до дарителската кампания - средствата се набират много бавно. Към момента са събрани 30 000 лв. от дарения, а сумата от DMS-кампанията е 2600 лв. А на месец за лечението му в къщи отиват по около 2000 лв. В същото време офертата на една от най-евтините клиники в Кьолн, Германия е 525 евро на ден... Това са много пари и с тази сума, която сме събрали не си заслужава да ходим до там. А ако човек няма възможност да отиде в Германия, Русия, Израел той поне драпа с всички възможни средства и сили да се домогне до София, там където са големите диагностични центрове, където има барокамери, някакъв опит, специалисти... В момента Илиан има нужда и от психотерапия, тъй като освен рехабилитацията, трябва да се провокира и дейността на мозъка с различни техники, игри. В Трявна обаче, няма такъв специалист. Не подценявам лекарите в провинцията, дори съм очарована от Габровската болница, защото имат практики и много добре се справят. Лошото при Илиан е, че той не беше случай нито на Габровската, нито на Търновската, нито на Софийската болница. Той беше случай на една частна клиника, която не пое абсолютно никакъв ангажимент, дори не попитаха как е той. Не съм чула някой да е осъдил болница, но вече започват да се повдигат много обвинителни дела и все пак това дава някакъв резултат. В нашия случай държавата заведе дело за лекарска грешка срещу екипа оперирал Илиан. Прокурорското решение, е че няма такава и наказателното производство е прекратено.
...
Повече – четете в брой 25 на „Тревненска седмица”


 
13.06.2011
13.06.2011
13.06.2011
13.06.2011
13.06.2011
13.06.2011
13.06.2011
13.06.2011
13.06.2011
13.06.2011
13.06.2011
13.06.2011
  Архив на "Тревненска Седмица"  
Очакваме Вашите мнения и коментари на адрес: trsedmica@unicsbg.net

От тук можете да изтеглите "Тревненска седмица" в pdf формат

 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |