Трявна - официален туристически и бизнес портал
news
Новини от вестник "Тревненска седмица"
12.10.2009
От „Сребърна есен” отбелязаха деня на възрастните хора
Инициативният комитет „Сребърна есен” при пенсионерския клуб в Трявна отбеляза международния ден на възрастните хора (1 октомври) с екскурзия до Лясковец, Петропавловския манастир, Арбанаси и Велико Търново. На 2 октомври, изпълнени с емоции и настроение потеглихме с автобуса от паркинга пред общината. Председателят на инициативния комитет, Ганка Ненчева поздрави всички участници в екскурзията и ни пожела приятно пътуване. Всички дружно запяхме „Тих бял Дунав”, а бодрото ни настроение продължи по време на цялото пътуване, песните се редуваха една след друга. В Лясковец направихме малка почивка за кафе, след което продължихме към следващата точка от маршрута ни - Петропавловския манастир. От хълма, на който е разположена светата обител, се разкрива чудна панорама към Лясковец и Горна Оряховица. Двата града са толкова близо един до друг, че един от участниците се пошегува, че ги „дели само един тротоар”…
Манастирът, основан в началото на 10 в. върху развалините на стара римска крепост, има много интересна история, част от която, е свързана с четата на Капитан дядо Никола. Именно от тук, през 1856 г., с благословията на манастирските братя, тръгва именитата чета.
Следващата ни спирка бе Арбанаси. Някои от нас се разходиха до бившата резиденция на Тодор Живков, други - по старинните улички на живописното селце, а трети посетихме манастира „Св. Богородица” и запалихме свещички пред чудотворната икона на Божията майка. Запознахме се и с историята на манастира „Св. Никола”, след което потеглихме към старата столица. Пред портите на крепостта „Царевец” групата ни беше приятно изненадана от атрактивния куклен театър на вековете, дело на двама наши съграждани Любомир Райков и съпругата му Светла, пресъздали образите на Калоян, Целгуба и Балдуин.
След разходката ни из крепостта, потеглихме за Трявна, преизпълнени с много впечатления и емоции, и благодарни за чудесното преживяване в този хубав есенен ден.
Ирина КАМЕНКИНА


 
12.10.2009
12.10.2009
12.10.2009
12.10.2009
12.10.2009
  Архив на "Тревненска Седмица"  
Очакваме Вашите мнения и коментари на адрес: trsedmica@unicsbg.net

От тук можете да изтеглите "Тревненска седмица" в pdf формат

 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |