Забранена е продажбата на чипс, снакс, пържени тестени храни и ядки, торти, пасти и други захарни и шоколадови изделия в училищните бюфети. Не се допускат и сухите супи и бульони, газираните напитки, или такива, в които има захар и изкуствени подсладители. Това е във връзка с Наредба 37, която е в сила от началото на новата учебна година, информират от РИОКОЗ – Габрово. Тя е базирана на проучвания, които са установили, че в училищните бюфети и столове се консумират предимно храни, които водят до затлъстяване на децата. Наредбата разрешава консумацията на бутилирани изворни и трапезни води, натурални /100 процента/ плодови и зеленчукови сокове и нектари, чай и топъл шоколад. Позволени са също шоколад, баници и други непържени тестени изделия. Задължително изискване е млечните продуки да са с масленост под 2 процента, а в айряна да няма сол. Ученическите столове трябва да предлагат пълнозърнест хляб два пъти седмично, а веднъж седмично - риба. Пилешкото месо трябва да е без кожата, а телешкото и свинското да са без тлъстини. От менюто отпадат всички колбаси. За медицинските специалисти, домакини и главни готвачи от училищата в областта са организирани семинари за запознаване с изискванията на Наредба 37, уточняват от РИОКОЗ – Габрово.
Цветанка АНГЕЛОВА