Трявна - официален туристически и бизнес портал
news
Новини от вестник "Тревненска седмица"
26.05.2009
Само пет занаятчии в Трявна с майсторски свидетелства
През изминалата седмица представители на Регионалната занаятчийска камара в Габрово извършиха проверка за нерегистрирани занаятчии в Трявна. От проверените 26 обекта, сред които строителни фирми и фризьорски салони, само 5 занаятчии са представили Майсторско свидетелство, съобщи председателят на РЗК инж. Румен Маринов. Проверките в областта, стартираха в средата на миналия месец, съгласно указанието на Върховна Административна прокуратура. Инспектирани са общо 170 собственици, организирали предприятия за производство на изделия или предоставяне на услуги по занаятчийски начин.
„Да бъдеш в гилдията и да имаш Майсторско свидетелство е чест – уточни инж. Маринов. – Колкото до проверките в Трявна, моето лично мнение е, че тревненци трябва да се чувстват обидени, тъй като голяма част от хората, които им предоставят стоки и услуги не уважават себе си, тъй като не смятат за нужно да защитят името и майсторлъка си. А Трявна е известна именно, като градът на майсторите…”.
По думите на инж. Маринов, след редица перипетии занаятчийската камара все пак е успяла да „издейства” първо да се проведе информационна кампания сред занаятчиите, а после да се премине към санкциониращи проверки по смисъла на закона за занаятите. Именно затова, на този първи етап от проверките, са били съставени само констативни протоколи с необходимите мерки и предписания. Санкции все пак имало, но за един от представителите на РЗК - Габрово, който бил санкциониран от прокуратурата, тъй като не започнал проверка.
Единствените проблеми по време на инспекциите, били от страна на хора, които се «припознават като велики майстори и не може някой друг да ги изпитва или проверява», заключи инж. Маринов. Той уточни, че резултатите от проверките, които приключиха в края на миналата седмица ще бъдат изпратени до Върховна Административна прокуратура, след което инспекциите ще продължат, но вече с налагането на санкции.
Галина ИВАНОВА 
26.05.2009
26.05.2009
26.05.2009
26.05.2009
26.05.2009
26.05.2009
26.05.2009
26.05.2009
  Архив на "Тревненска Седмица"  
Очакваме Вашите мнения и коментари на адрес: trsedmica@unicsbg.net

От тук можете да изтеглите "Тревненска седмица" в pdf формат

 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |