Трявна - официален туристически и бизнес портал
news
Новини от вестник "Тревненска седмица"
19.10.2009
“Женско царство“ в Плачковци
Какво ще стане, ако мъжете внезапно загубят силата си и жените вземат властта? Преди всичко е смешно, но и малко страшно. Е, подобно нещо може да се случи само в народните приказки...
Точно както е определил пиесата си "Женско царство" нейният автор Ст. Л. Костов в средата на миналия век. И за да намерим нашата приказка, театралният колектив при читалище “Пробуда 1924 “ – гр. Плачковци – в началото на октомври ни представи една постановка за смяната на обществения ред - жените разпореждат, а мъжете им се подчиняват. Опак свят, който помага на хората да разберат природата си, като се оглеждат в поведението на противоположния пол, иззел функциите им.
Разбира ли всеки пол особеностите на другия? Мъжете или жените са по-добрите управници? Могат ли властниците да не бъдат диктатори ? Доколко редът, по който живее човешкият род, е избран от нас и в каква степен е изначално зададен?
Преобърнатите мъжко-женски роли в едно българско село носеха заряда на безброй хумористични ситуации и реплики, които истински забавляваха публиката в пълния салон на читалището. Артистите успешно се справиха с предизвикателствата на комедийната си задача и заслужиха аплодисментите на зрителите. На сцената сполучливо си партнираха възрастни и деца, сред които имаше трима дебютанти.
Режисьорът Венцислав Петков, който бе направил и сценографията на спектакъла, ни представи нестандартното си виждане за костюмите и декорите. Музикалното оформление на Калина Атанасова, което сплете фолклор и съвременни ритми, леко пародирайки на предпочитаните днес мелодии, също допринесе за модерното звучене на театралното послание.
На 23 октомври /петък/ постановката ще гостува в читалище “ Пенчо Славейков “ – гр. Трявна. Една от най-обичаните комедии на Ст. Л. Костов е прекрасен повод да се вгледаме в бита и нравите на народа ни преди десетилетия, и то не само с идеята да ни разсмее, но и да ни накара да се замислим за времето, в което живеем.
Анета ТОДОРОВА


 
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
  Архив на "Тревненска Седмица"  
Очакваме Вашите мнения и коментари на адрес: trsedmica@unicsbg.net

От тук можете да изтеглите "Тревненска седмица" в pdf формат

 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |