Трявна - официален туристически и бизнес портал
news
Новини от вестник "Тревненска седмица"
19.10.2009
Разминахме се без особени щети и инциденти
Без големи щети се размина бурята, която в ранната сутрин на 13 октомври повече уплаши, отколкото притесни тревненци. Силният вятър събори дървета, изпочупи клони и прекъсна електрозахранването на места. Щетите бяха отстранени още в рамките на деня. За щастие, бурята се размина без жертви. Единственият пострадал бе 40-годишен тревненец, който получил наранявания в областта на врата, след като силния вятър счупил стъклото на остъклената тераса, където се намирал.
Първият сигнал за паднал бор на пътя за санаториума постъпил при дежурния в общинския съвет за сигурност в 7 часа. Незабавно била информирана местната пожарна служба, откъдето били предприети съответните мерки за отстраняването на дървото от пътя.
Вторият сигнал за прекъснато електрозахранване на няколко квартала в общината бил подаден около час по-късно. И двете обаждания са подадени на спешния телефон 112, съобщи Михаил Минчев - мл. специалист „Гражданска защита” в общината.
С отстраняването на повредите в електрозахранването се заемат аварийни екипи на E.ON. Най-сериозната авария бе в района на централните тревненски гробища, където силният вятър прекършил огромен бор. При падането си той изпочупил няколко надгробни паметници и прекъснал далекопровод - средно напрежение. Авариен екип от общината успява да отстрани падналото дърво. От институцията ще поемат разходите по ремонта на повредените паметници.
Бурята повали и бреза в района на супермаркета в кв. „Светушка”, където също бе изпратен екип на E.ON.
Без ток заради паднали дървета остана плачковското село Драгневци.
Паднали дървета и клони имало и на пътя между селата Престой и Маневци, но те били своевременно отстранени. В района на Армянковци по пътя за Белица също имало паднали клони.
Освен обичайните препоръки към гражданите - при буря да затварят добре прозорците на жилищата си, да изключват всички електроуреди, телевизори, компютри и др., г-н Минчев призова хората в подобни ситуации да подават сигнали до дежурния в общинския съвет за сигурност на тел. 0677/24-94. Той припомни, че в такива случаи е по-добре гражданите да подадат сигнал на посочения телефон в Трявна, отколкото на спешния 112, чиято централа се намира в столицата.
Галина ИВАНОВА
На снимката: прекършеният от бурята бор, който потроши няколко надгробни паметника


 
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
19.10.2009
  Архив на "Тревненска Седмица"  
Очакваме Вашите мнения и коментари на адрес: trsedmica@unicsbg.net

От тук можете да изтеглите "Тревненска седмица" в pdf формат

 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |