Трявна - официален туристически и бизнес портал
news
Новини от вестник "Тревненска седмица"
06.03.2012
„За осем години сме инвестирали около шест милиона евро в завода в Трявна”
Да се прави успешен бизнес в условията на криза не е никак лесно. Ниският стандарт, свитият пазар, азиатската експанзия, проблемите с кредитирането, междуфирмената задлъжнялост, сивата икономика и т.н. са сериозно предизвикателство за родния бизнес. Пряко доказателство за пагубното влияние на тези фактори са многобройните фалити на фирми през последните няколко години. И все пак – кои са най-сериозните проблеми и предизвикателства, успешните управленски решения и практики или казано накратко - как се оцелява по време на криза? Отговорите на тези въпроси очаквайте в поредицата от интервюта с мениджъри и управители на някои от големите тревненски фирми. Първият наш гост е управителят на „Резбонарезни инструменти Габрово” ЕООД (на немски – Gewindewerkzeuge Gabrovo - (GWG)) инж. Райнхард Швамбергер. Преди осем години в Трявна бе открит втори завод на фирмата, в който до момента са инвестирани около 6 млн. евро.
- Г-н Швамбергер, понеже това е Вашето първо интервю за в. „Тревненска седмица”, бихте ли споделили как решихте да развивате бизнес в България, респективно да откриете завод в Трявна?
- В България пристигнах по поръчение на моите бивши работодатели австрийската ф. „Plansee”. През 1996 г. те купиха габровската ф. „Инструмент” и ме изпратиха тук като представител на фирмата-майка. Връщането обратно, обаче се оказа по-трудно. Всички оферти, които получих от „Plansee” се оказаха неатрактивни. Внимателно обмислих предложенията, разговарях с ръководството и тогава моят вече бивш шеф ми каза: „Защо тогава не помислите да купите фирмата и да правите бизнес в България”? Доста мислих върху предложението, защото състоянието на фирмата, която ми предложиха да купя не беше кой знае колко добро. Става въпрос за част от завод „Инструмент” под чиято шапка бяха няколко обособени завода. Все пак реших да рискувам и от 2003 г. съм нейн управител. За съжаление, територията, на която се намираше тя беше много малка – около 10 000 кв. м., а особено в годините 2002, 2003, 2004 в Габрово трудно се намираше и квалифициран персонал. Това доведе до решението да търсим подходящо място другаде. Имаше доста идеи за Ямбол, Русе, но в крайна сметка дойде предложението за Трявна от тогавашния Ви кмет инж. Стефан Данаилов и така взехме решение да построим завода във Вашия град. По онова време той много ни помогна, предложи ни няколко възможности на територията на Трявна. Уверихме се, че в общината има и много хора, които търсят работа. Местоположението също се оказа решаващо, тъй като градът е близо до Габрово. На 1 юни 2004 г. подписахме договора за Трявна, а в началото на ноември същата година произведохме първия метчик и много се гордеем с това. Всъщност, Трявна ни доставя и много радост. Производството върви добре, хората работят добре, а през тази година ще доставим още няколко нови машини...
...

Повече – четете в брой 11 на „Тревненска седмица”.


 
06.03.2012
06.03.2012
06.03.2012
06.03.2012
06.03.2012
06.03.2012
06.03.2012
06.03.2012
06.03.2012
06.03.2012
06.03.2012
  Архив на "Тревненска Седмица"  
Очакваме Вашите мнения и коментари на адрес: trsedmica@unicsbg.net

От тук можете да изтеглите "Тревненска седмица" в pdf формат

 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |