Трявна - официален туристически и бизнес портал
news
Новини от вестник "Тревненска седмица"
03.11.2009
Майсторите на дърворезбата Антон Дончев и Кънчо Цанев станаха почетни граждани на Трявна
На 1 ноември тревненският общински съвет проведе тържествено заседание, за да удостои със званието „Почетен гражданин на Трявна” професорите Антон Дончев и Кънчо Цанев. Двамата доказани майстори на дърворезбата са с тревненски корен, а мотивите да станат почетни граждани са творческите им достижения – в унисон с традициите на тревненската възрожденска школа, които продължават и развиват по свой неповторим начин. 75-годишният Кънчо Цанев и 66-годишният Антон Дончев са възпитаници на тревненския техникум по дърворезба и вътрешна архитектура и Художествената академия в София, специалност „Дърворезба”. Кънчо Цанев е бил главен художник на Габрово и директор на галерия „Христо Цокев”. От 1983 г. е професор в художествената академия, където е заемал е ръководни длъжности. Сред многобройните му отличия са Голямата награда за приложни изкуства и награда за принос в българското изкуство на СБХ, орден „Св. Св. Кирил и Методий”, втора степен, орден „1300 години България”, званията „Заслужил” и „Народен” художник...
Антон Дончев става преподавател в художествената академия през 1978 г., а научното звание „професор” защитава през 1989 г. Избиран е за председател на СБХ. Носител е на първа награда от националната изложба на декоративните изкуства, награда на Комитета за изкуство и култура, лауреат на Димитровска награда за паната „Светлина” и „Любовта на слънцето”, награда „София” за изобразителни изкуства, Първа награда на Салона на изкуствата в НДК...
Двамата професори получиха плакети и грамоти на почетни граждани на Трявна от кмета инж. Драгомир Николов и председателя на общинския съвет Георги Чалъков. На тържественото заседание присъстваха още бивши кметове на града, ръководители на местни и регионални културни институции, много граждани. Празникът завърши с поздравителен концерт на камерен хор „Еуфоника”.
Цветанка АНГЕЛОВА
На снимката отляво-надясно: председателят на ОбС Георги Чалъков, доц. Робърт Цанев, Илонка Цанева, проф. Кънчо Цанев, Илияна Дончева, проф. Антон Дончев и кметът на Трявна инж. Драгомир Николов

А ето, какво споделиха двамата професори след удостояването им с високото звание…
проф. Антон ДОНЧЕВ:
ВЯРВАМ В БЪДЕЩЕТО НА ТОЗИ ГРАД И НА ХОРАТА МУ
„Почетен гражданин на Трявна – звучи красиво и задължаващо. Вълнението може да се сравни единствено с първата ми награда за участие в младежката изложба – 1969 г.
Много години излетяха от тогава. Спомените нахлуват в главата ми – детството в Трявна, младежките лудории, моите учители. Моите учители – най-мъдрите, най-внимателните, най-всеотдайните. На тях и на родителите си, които живяха нелеко, но честно в този град, искам да посветя престижното отличие, което получавам. Много от тях вече са там, откъдето се вижда всеки и всичко, и озадачени се питат защо са ни тези награди, звания и титли, и кой е измислил суетата.
Когато пътувам към Трявна и наближавам града, чувствам че дишам друг въздух, че ставам по-добър. Готов съм да призная повече свои грехове и да простя на другите. Това е магията на този град. Тук хората са по-различни, готови са да разберат болката на другия и да помогнат, да обичат изкуството, да се трудят и мислят винаги с надежда.
Пред очите ми градът растеше. Отвориха врати музеи и църкви, Техникума с гордост се нарече „Национално художествено училище”, случиха се много добри неща – повече от другите, които не искам да споменавам, за да не си разваляме празника. И все пак, за да заспя спокоен със съвестта си довечера, ще припомня на тези, които обичат да лепят етикети, за да лекуват комплексите си или компенсират дипломирано невежество със слугинско пребоядисване, че тук живяха (да благодарим на съдбата), че са между нас и хора с морал. Те не направиха лични колекции от работите на Димитър и Никола Казакови, от икони, картини и документи, а със страст, разбиране и убеденост, че голямото изкуство е създадено, за да направи човека повече човек, подредиха работите им в Старото школо, превърнаха рушащия се параклис в Музей на иконата, събраха автори, които в пленерите по дърворезба преобърнаха представите ни за съвременна пластика. И всичко това направиха без познатата до болка калкулирана във времето сметка. Аз знам с какви усилия са градени доверие и условия градът да приеме щедрите дарения, на които днес се радваме всички. Спомените са лични – не можеш и не бива да споделяш с всеки, но добре е тези неща да се знаят и помнят.
Почетен гражданин на Трявна – задължаващо е. Чувствам, че километрите между София и Трявна с годините стават повече, но и надеждата, че ще продължиш във вярната посока, ме правят оптимист и все по-силно привързан към корените. Вярвам в бъдещето на този град и на хората му”.

проф. Кънчо ЦАНЕВ:
БЛАГОДАРЯ ВИ, ЗЕМЛЯЦИ!
„Искрено благодаря за вашето признание за моя дългогодишен труд, за тази награда, която ми връчвате днес и то в такъв хубав ден - Деня на будителите, който е голям празник за България. Все пак, нека да се обърнем към миналото и да кажем две-три приказки за нашите предшественици, които завещаха и направиха в нашия град и на много места в България онова чудодейно изкуство, на което ние сега се радваме, ценим и се учим от него – нашите възрожденски майстори-резбари. Искам да кажа хубави думи и за гражданите на Трявна, които не само обичат резбарското изкуство, но умеят и да го пазят. А то е много нещо за мен. Също така, искам да споделя няколко думи и за последните майстори с възрожденски дух в Трявна, които са били и мои учители, и които много уважавам и обичам. Това са Цаньо Антонов, Станчо Станчев, Пенчо Ботев. Не искам да пропусна и Кольо Бошков, и неговия голям принос за поддържането на столарското училище в Трявна.
Искам да изкажа благодарност и на кооперация „Балкан”, защото през 60-те години на миналия век ми позволиха да създам ателие по дърворезба, което не само даде работа на тревненските майстори-резбари, но създаде и едно ново усещане, виждане за дърворезбата, и се наложи с обектите, които направи. Всъщност, най-значимите обекти, които се направиха по онова време в България, бяха направени именно от тревненските майстори-резбари в „Балкан”. Затова и много благодаря на тогавашното ръководство на кооперацията, защото когато дойдох -резбата в Трявна заглъхваше и много от нещата бяха сведени до албуми с житни класове и петолъчки...
Благодаря още един път! Благодаря ви, земляци!”
 
03.11.2009
03.11.2009
03.11.2009
03.11.2009
03.11.2009
03.11.2009
03.11.2009
03.11.2009
03.11.2009
03.11.2009
  Архив на "Тревненска Седмица"  
Очакваме Вашите мнения и коментари на адрес: trsedmica@unicsbg.net

От тук можете да изтеглите "Тревненска седмица" в pdf формат

 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |