Трявна - официален туристически и бизнес портал
news
Новини от вестник "Тревненска седмица"
11.06.2008
Поетът Гриша Трифонов спечели Славейковата награда
Кулминацията на празниците и тази година бе тържествената церемония по награждаването на победителите в Националния конкурс за лирично стихотворение и връчването на голямата Славейкова награда. За разлика от миналата година, когато в конкурса участваха 570 творби, през тази - в поетичната „надпревара” се включиха 360 автори от страната.
За втора поредна година конкурсът беше анонимен, като авторите трябваше да изпратят общ плик, в който заедно с творбата да поставят и отделен запечатан плик със своето име и координати. Дори и имената на журото бяха пазени в строга тайна до изтичане на крайния срок за получаване на стихотворенията, за да се избегнат всякакви съмнения и спекулации.
Едва в края на май станаха ясни имената на членовете на журито, което всяка година е в различен състав. Негов председател бе Валери Стефанов – професор по история на българската литература в СУ „Св. Климент Охридски” и членове – големият поет Калин Донков, писателят Палми Ранчев, миналогодишната носителка на третата награда в конкурса Кристин Димитрова и ст. експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване” в Общината Кольо Дабков.
Голямата Славейкова награда за 2008 г. и паричната премия от 2 500 лв. спечели утвърденият поет Гриша Трифонов от Харманли със стихотворението си „Всяка самота ме стяга в раменете”. Победителят получи почетната статуетка, дело на скулптора Людмил Бонев, лично от кмета на Трявна инж. Драгомир Николов. Втората награда от 1000 лв. грабна 22-годишният Никола Петров със стихотворението си „Децата пеят голи”. Първолета Маджарска спечели първата трета награда от 500 лв. за стихотворението си „Не можа да си поноси дълго…”. Втората трета награда, също от 500 лв. взе Николай Заеков за стихотворението си „Комо”.
След тържествената церемония по награждаването, поетът Калин Донков сподели, че като член на журито се чувства удовлетворен от участието си в един от най-престижните конкурси за съвременна българска поезия и заяви, че се чувства щастлив, защото „както Трявна пази духа на двамата Славейковци в своя живот и го пренася в своето бъдеще, така и съвременните български поети пазят техния поетичен импулс и той служи на българската поезия да върви напред”.
Кметът инж. Драгомир Николов поздрави призьорите и благодари на всички участници в конкурса, на журито, на Министъра на културата, на Министъра на финансите за тяхната подкрепа, както и на спонсорите на тазгодишното издание на празниците – „Венци” ЕООД – Габрово и „Монолит” ООД – Трявна.
„Този конкурс е изключително достоен и заема значимо място в лиричната география на България, а защо не и в чужбина”, сподели в заключение г-н Николов и пожела успех на следващото издание на Славейковите празници.
Организаторите от Общината получиха огромна кошница с цветя от министърът на културата проф. Стефан Данаилов. Непосредствено след тържествената церемония по награждаването започна концерта на струнен квартет „Стрингс”.
Галина ИВАНОВА


 
11.06.2008
11.06.2008
11.06.2008
11.06.2008
11.06.2008
11.06.2008
11.06.2008
11.06.2008
11.06.2008
  Архив на "Тревненска Седмица"  
Очакваме Вашите мнения и коментари на адрес: trsedmica@unicsbg.net

От тук можете да изтеглите "Тревненска седмица" в pdf формат

 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |        web counter