Трявна - официален туристически и бизнес портал
Новини от Трявна
Юлия Нинова - снимка личен профил
13.03.2019
И още по темата за изложбата "Когато миналото беше настояще"

Редакцията на в. "Тревненска седмица" публикува позицията по казуса на директора на СМРЗИ - Трявна - Юлия Нинова Julia Ninova

Историята на една разплакана изложба
През месец март, 2018 г. беше обявена сесия за финансиране на Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата. Екип от музейни специалисти реши Тревненския музей да участва с проект „Когато миналото беше настояще“, изложба от постер бордове, представящи Трявна по начина, по който е изглеждала в началото на ХХ век – знакови обществени и частни сгради, свързани с живота на китното ни градче преди повече от сто години. Сгради, строени от талантливите тревненски майстори, оставили диря в над 500 селища по всички български земи. Желанието ни беше те да бъдат показани в централна градска част, поради което с писмо от 17 април, 2018 г. уведомих Кмета на Общината и Председателя на Общинския съвет за намерението ни. Присъствах на заседание на Комисията по култура и Общински съвет, на които запознах общинските съветници с намерението ни. Идеята беше подкрепена с пълно единодушие. В резултат на това, на 25 април получих писмо за подкрепа от Община Трявна, което е част от документацията по проекта. Такива документи безрезервно и познавайки работата на нашия музей, изпратиха Регионалните исторически музеи в Габрово, Велико Търново, Русе, АЕК „Етър“, НГПИ „Тревненска школа“, СОУ „П. Р. Славейков“ – водещи и авторитетни институции в своята област. При попълване формулярите помощ ни оказа Боян Грозев, служител на Община Трявна.

Последва нелека работа по изработване идейната концепция, селектиране на фотографски материали от фонда на Музея, подбор на знакови текстове на видни тревненци, участвахме в художественото оформление, подбор на цветове, шрифтове и още много. Казвам това, за да е ясно, че всеки детайл е дълбоко обмислен, за да изглежда изложбата перфектно, за да въздейства по начина, който целим, и че не се е случила просто така, с щракване на пръсти. Факт, оценен от НФ “Култура“, и дал ни одобрение за финансиране. Сумата, която получихме, беше наполовина на исканата от нас, толкова, колкото получиха всички спечелили музеи. Наложи се да намалим бюджета, като се съкратят някои от дейностите. Единодушното и спонтанно решение беше да отпаднат хонорарите на авторите – Ирина Димитрова, Даниела Дабкова, Лидия Горанова, /каквито всъщност те никога не са получавали/, отпадна и соларното осветление, което би направило изложбата още по-красива. Средствата все още не бяха достатъчни и Музеят пое дофинансирането. Най-важно за нас беше изложбата да се случи, това ни радваше и вдъхновяваше. Наивници, каквито винаги сме били!

Тъй като проектът трябва да се отчете пред Министерството на културата в срок /в противен случай трябва да се върнат отпуснатите средства/, поръчахме постер бордовете и в края на месец ноември те бяха в Музея. Радвахме се, като деца на новите си играчки! Но процедурата по определяне мястото на експониране, се оказа тежка и продължителна, оставаме с надежда, че скоро ще приключи. Междувременно получихме покани за гостуване в други градове, за което поех ангажимент.

Временно подредихме изложбата в двора на Старото школо. Посещавайки Музея със свои гости, г-жа Пенева предложи тя да се изнесе на Старинния площад по време на честването на Националния празник - 3 март. Нямаше причина да възразим, все пак я направихме, за да я видят повече хора. Има и разрешение от Община Трявна, наш партньор по проекта.

С днешна дата, четейки в публичното пространство, лично аз дълбоко съжалявам, че не направихме проект за обновяване на поредната музейна експозиция, а с тази изложба, в която вложихме толкова труд, любов и добри намерения, Музеят се оказа в центъра на грозен скандал, изпълнен със злоба, обиди, и всевъзможни тълкувания и нападки.

А Изложбата в момента ми прилича на едно изгубено и невинно момиче – нежелано, оглеждащо се, търсещо, надяващо се някой да го забележи, да поиска да я види и прегърне, за да стопли тя нечие сърце, да направи това, за което е създадена, с обич и мисъл... за Трявна!12.03.2019
12.03.2019
12.03.2019


Вестник "Тревненска седмица" в pdf формат

  Архив на новините
 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |        web counter