Трявна - официален туристически и бизнес портал
Новини от вестник "Тревненска седмица"
26 бележити исторически битки бяха увековечени в „Алея на българската войнска слава“ в Трявна
24.07.2018
26 бележити исторически битки бяха увековечени в „Алея на българската войнска слава“ в Трявна

„Алея на българската войнска слава“ увековечава за поколенията едни от най–забележителните битки от нашата история, разкриващи мощта и силата на българската армия. 26-те плочки, съдържащи годината и кратка информация за постиженията и сраженията на българската армия, са разположени по продължението на тревненската река до площад „Пенчо Славейков“.

Идеята е взаимствана от Военната академия „Георги С. Раковски“ разясни кметът на община Трявна – Дончо Захариев по време на официалното откриване на „Алеята на българската войнска слава“. Инициативата идва и по повод 140–годишнината от основаването на Българската армия.

Д. Захариев: „140 години от основаването на Българската армия - в този ден ние отдаваме почит на нашите герои, които наистина преди толкова години възстановиха традицията на военното достойнство в нашата Родина. Младата армия се създаде след петвековно турско робство и съвсем скоро трябваше да докаже на цяла Европа и на целия свят своето величие и мощ, въпреки че тя нямаше тази мощ, каквато имаха големите армии, но те имаха сърце и любов към Майка България - те защитаваха своята Родина със силата на добротата и любовта към своите близки и, разбира се, към всичко родно и ценно. Тази идея възникна съвсем спонтанно, като идея възникнала от Военната академия да разположим великите битки на нашите прадеди тук - на тази алея, която да кръстим „Алеята на войнската слава“, защото войнската слава започва от онези далечни години - годините на нашето създаване като държава още през 681 година, когато е първата битка, която Вие ще видите тук на тази алея и продължава през Първо българско, Второ българско царство и разбира се след Освобождението в Балканска, Междусъюзническа, Първа и Втора Световна война. Разбира се армията е била неразделна част от българската православна църква. – четете в бр.27 в. „Тревненска седмица“

26 бележити исторически битки бяха увековечени в „Алея на българската войнска слава“ в Трявна

24.07.2018
24.07.2018
24.07.2018
24.07.2018
24.07.2018


От тук можете да изтеглите "Тревненска седмица" в pdf формат

  Архив на "Тревненска Седмица"  
Очакваме Вашите мнения и коментари на адрес: trsedmica@unicsbg.net
 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |        web counter