*

Трявна - официален туристически и бизнес портал
Актуално от Община Трявна

Седемнадесет младежи от Трявна взеха участие в международен младежки проект в Република Малта

Седемнадесет младежи от Трявна взеха участие в международен младежки проект в Република Малта

04.04.2018   

Община Трявна изпрати седемнадесет тревненски младежи и двама ръководители от СУ „П. Р. Славейков“, „Центъра за социална рехабилитация и интеграция“ и общинска администрация в Република Малта за участие в младежки проект на тема „Културната диверсификация в младежкото поколение – Youth Culture“, реализиран в периода от 24 до 31 май.

Проектът се финансира от Европейския съюз по програма „Еразъм +“ и в него участват още четири общини: Зейтун (Малта), които домакинстваха събитието и членуващи в сдружение „Дузлаж“ – Сигулда (Латвия), Хойна (Полша) и Марсаскала (Малта).

Целта на проекта е участниците да придобият повече знания и информация относно културните прилики и разлики между партниращите си общини в сферата на културата, традициите и музиката, както и да се запознаят с възможностите, които представя Европейската общност в културната, артистична и музикална индустрия.

Програмата на събитието съчетаваше разнообразни дейности като опознавателни игри, дейности, насочени към запознаване на участниците с културата, традициите и музиката на всяка от участващите в проекта държави, посещения на ключови за страната културни обекти, работа в екипи, сформирани с представители на всяка държава, представяне на презентации, дискусии и игри, включващи физическа активност.

Като част от програмата се проведе междукултурна вечер, по време на която тревненските участници презентираха културата и традициите на България пред представителите на Малта, Латвия и Полша. Учениците от СУ „П. Р. Славейков“ представиха изготвена от тях презентация, акцентираща върху красивата природа на страната ни, традиционните занаяти и забележителности в Трявна, както и най-популярните български музикални инструменти. Учениците бяха подготвили викторина, включваща въпроси, свързани с културно-историческото наследство на България като за отговорилите правилно участници бяха предвидени символични подаръци, които са характерни за нашия край. Трима от тревненските ученици демонстрираха пред останалите участници българското „Ганкино хоро“, облечени в традиционни носии. Традиционната българска кухня също бе част от междукултурната вечер в Малта, представена чрез българска баница, таратор, шопска салата, краве сирене, луканка, шарена сол и локум.

Проектът позволи на участниците да се запознаят отблизо и с предприемаческата индустрия и възможностите за реализиране на собствен бизнес, които осигурява Европейския съюз. Нашите участници разработиха идейна концепция за стартиране на предприемаческа дейност. Тяхната идея се базира на функциониращите в Трявна занаятчийски ателиета, които да предоставят възможност на туристите да изработват собственоръчно изделия и сувенири, които да отнесат със себе си като спомен от града. Целта на учениците ни, разработвайки този бизнес модел, е не само популяризирането на местните занаяти, но и подпомагане развитието на туризма в общината чрез осигуряване на още едно интересно занимание за гостите на Трявна, което да ги провокира да удължат престоя си в красивия ни град. Участниците разполагаха с лимитиран бюджет за стартирането на бизнеса и неговата маркетингова кампания като въпреки това успяха да имплементират идеите си повече от успешно.

Разработените проекти бяха представени на министъра на културата на Република Малта, който от своя страна сподели впечатления от престоя си в България и от красотата на държавата ни

Тревненските младежи имаха възможност да се срещнат и с кмета на гр. Зейтун Дорис Абела, която изрази радостта си от запознанството с всички участници, както и желанието си да поддържа близки взаимоотношения и партньорство с  Трявна.

Участието на Община Трявна в проекта допринесе за популяризирането на българската култура и традиционните занаяти, практикувани от тревненските майстори, както и за представяне на природната красота и забележителностите на град Трявна пред чуждестранните участници. Проектът постави едно добро начало за образователен, културен, туристически и икономически обмен между всички участващи страни – България, Малта, Полша и Латвия.30.04.2018
25.04.2018
24.04.2018
23.04.2018
23.04.2018
17.04.2018
17.04.2018
14.04.2018
13.04.2018
13.04.2018
11.04.2018
11.04.2018
05.04.2018
04.04.2018
04.04.2018
02.04.2018

Архив

 
 
| автобусен транспорт | справочник | образование | здравеопазване |
 © 2002 Инфоцентър Трявна   |        web counter